Παρεκκλήσι του ROSSLYN

ΣΚΩΤΙΑ
Γράφει ο Βλάχος Φίλιππος

– Ποιο τρομερό μυστικό προστάτευαν τα τάγματα και οι αδελφότητες του Μεσαίωνα;
– Τι συνδέει το Αβαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο με το Παρεκκλήσι του Ρόσλιν στη Σκοτία;

Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα προέκυψαν από την ανάγνωση του best seller βιβλίου του Dan Brown, “Κώδικας Da Vinci” κι εκατοντάδες οπαδοί των μυστηρίων και των συνομωσιών άρχισαν να 

ψάχνουν για ονόματα και τοποθεσίες που αναφέρονται στο βιβλίο. Προεξέχοντα ρόλο σ’ αυτό κατέχει το παρεκλήσι του Rosslyn που βρίσκεται στη Σκωτία και ούτε λίγο ούτε πολύ, πιστέυεται ότι εκεί βρίσκεται κρυμμένο το Άγιο Δισκοπότηρο!

 

«Όταν αποφάσισα να γράψω τον κώδικα Da Vinci, ήξερα ότι το φινάλε του θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί στο πιο μυστηριώδες και μαγικό παρεκκλήσι στη γη – το Rosslyn.”

Νταν Μπράουν

 

Ας ξεινήσουμε λοιπόν αυτό το ταξίδι στο μυστηριακό παρεκκλήσι της Σκωτίας

ROSSLYN CHAPEL

Χτίστηκε το: 1446 μ.Χ.
Απόσταση από Ελλάδα (Aθήνα): 2.365χλμ.

Το παρεκκλήσι του Rosslyn έγινε παγκοσμίως γνωστό μέσω του The Da Vinci Code, ενός μυθιστορήματος του Dan Brown, το οποίο δημοσιεύθηκε το 2003. Στην ιστορία, οι κύριοι χαρακτήρες, ο Robert Langdon και η Sophie Neveu, ερευνούν μια δολοφονία στο Λούβρο και ακολουθώντας ένα σύνολο ενδείξεων για την αποκάλυψη ενός μυστηρίου, μεταφέρονται τα στο Λονδίνο και στη συνέχεια στο Rosslyn Chapel. Εκτιμάται ότι έχουν εκδοθεί 81 εκατομμύρια αντίτυπα του βιβλίου, καθιστώντας το ένα από τα πιο δημοφιλή όλων των εποχών.

Το 2006, δημιουργήθηκε μια ταινία, βασισμένη στο βιβλίο. Οι περισσότερες από τις εσωτερικές σκηνές του παρεκκλησιού γυρίστηκαν εδώ και οι κύριοι ηθοποιοί Tom Hanks και Audrey Tautou βρισκόταν επί τόπου για λίγες μέρες. Η εναέρια άποψη του παρεκκλησίου στην ταινία βασίστηκε σε ένα μοντέλο, που δημιουργήθηκε ειδικά για την ταινία, επειδή το ίδιο το παρεκκλήσι ήταν υπό σκαλωσιές εκείνη την εποχή. Στην ταινία, οι χαρακτήρες μπαίνουν στο παρεκκλήσι από τη δυτική πόρτα και δημιουργήθηκαν αντίγραφα των τοίχων για να κρατήσουν τα ικριώματα εκτός θέασης

  • Αξιοθέατο 100% 100%
  • Μυστήριο 100% 100%
  • Μυσταγωγία 100% 100%

Το παρεκκλήσι είναι ανοιχτό κάθε μέρα του έτους, εκτός 24, 25 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου.

Οι περισσότεροι επισκέπτες περνούν από 1 έως 2 ώρες στο παρεκκλήσι, στους χώρους και στο κέντρο επισκεπτών, οπότε πρέπει να στοχεύσετε να φτάσετε τουλάχιστον 1 ώρα πριν από την ώρα κλεισίματος.

Λάβετε υπόψη ότι η πρόσβαση στο κέντρο επισκεπτών είναι διαθέσιμη μόνο για όσους έχουν εισητήριο.

Λάβετε υπόψη ότι δεν επιτρέπεται η φωτογράφιση ή η λήψη βίντεο καθώς αυτό μπορεί να αποσπάσει την προσοχή και να ενοχλήσει άλλους επισκέπτες.

Δεν υπάρχουν περιορισμοί στη φωτογραφία του εξωτερικού του παρεκκλησιού, όμως μόνο για προσωπική χρήση. Η εναέρια μαγνητοσκόπηση και η φωτογραφία μέσω drone δεν επιτρέπεται παρά μόνο με γραπτή άδεια.

Δραστηριότητες

Τι να δεις & τι να κάνεις στο Rosslyn

Αξιοθέατα

Το κάστρο του Rosslyn
Αν και όχι επισκέψιμο, το κάστρο του Ρόσλιν αποτελεί ένα αξιοθέατο, όχι μόνο για την ιστορία του αλλά και γιατί μπορείς να νοικιάσεις δωμάτιο και να κάνεις εκεί τις διακοπές σου! Τέλειο!

Rosslyn Glen

Μια τεράστια δασική έκταση που παραμένει αναλλοίωτη από τους αρχαίους χρόνους, καταφύγιο για πολλά είδη άγριας ζωής

Διαμονή στο Collegehill House
Χτισμένο το 1660 γνωστό ως παλαιό Rosslyn Inn συντηρείται και διατηρεί τον γραφικό και ιστορικό του χαρακτήρα. Διατίθεται για διαμονή προσφέροντας μια ξεχωριστή εμπειρία. 

Η περιοχή γύρω από το Rosslyn βρίθει κάστρων της οικογένειας Sinclair τα οποία βρίσκονται σε μαγευτικές τοποθεσίας και λειτουργούν ως χρονομηχανές προς τον μεσαίωνα!

Kάστρο του Girnigoe, Κάστρο του Mey & Κάστρο του Ravenscraig

Το παρεκκλήσι συντηρείται συνεχώς . Δείτε μερικά video που δίνουνα παράλληλα και μια πιο κοντινή εικόνα στο εσωτερικό του

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις ώς επσικέπτης τα βρίσκεις εδώ

Λίγη ιστορία

δεν έβλαψε ποτέ κανέναν

Ο Rosslyn Chapel ανήκει στην οικογένεια St Clair από την ίδρυσή του το 1446.

Το 1995 ο σημερινός κόμης του Rosslyn ίδρυσε το Rosslyn Chapel Trust για να επιβλέπει το συνεχιζόμενο πρόγραμμα συντήρησής του.

Το παρεκκλήσι υπήρξε τόπος ταφής για πολλές γενιές των St Clairs. οι οποίοι ενταφιάζοντα σε μια κρύπτη  που ήταν κάποτε προσβάσιμη από μια κατηφορική σκάλα στο πίσω μέρος του παρεκκλησίου.
Αυτή η κρύπτη έχει σφραγιστεί για πολλά χρόνια, κάτι που μπορεί να εξηγήσει τους επαναλαμβανόμενους θρύλους ότι αποτελει είσοδο σε έναν πιο εκτεταμένο υπόγειο θησαυροφυλάκιο που περιέχει το μουμιοποιημένο κεφάλι του Ιησού Χριστού, το Άγιο Δισκοπότηρο,  θησαυρούς των Ναϊτών κτλ.

Το 1837, όταν πέθανε ο 2ος κόμης του Ρόσλιν, η επιθυμία του ήταν να ταφεί στον αρχικό θησαυροφυλάκιο. Έγιναν εξαντλητικές αναζητήσεις μέχρι και 7 ημέρες από τον θάνατό του αλλά δεν η είσοδος δε βρέθηκε κ έτσι  θάφτηκε δίπλα στη γυναίκα του στο Παρεκκλήσι της Κυράς.

Tο παρεκκλήσι έγινε το αντικείμενο φημολογίας σχετικά με την υποτιθέμενη σύνδεσή του με τον Ναό των Ιπποτών ή τον Τεκτονισμό και ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 όταν αναφέρθηκε σε ιστορία του DC Comics Batman: Scottish Connection, όπου ο ήρωας Batman παγιδεύεται σε μια παλιά βεντέτα μεταξύ δύο σκωτσέζικων φυλών κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Σκωτία, και εμπλέκεται στο μυστήριο της ανακάλυψης ενός αρχαίου κρυμμένου θησαυρού στο Rosslyn. 

Το παρεκκλήσι, που χτίστηκε 150 χρόνια μετά τη διάλυση του τάγματος των Ναιτών, υποτίθεται ότι έχει πολλά σύμβολά τους, όπως το “Δύο αναβάτες σε ένα άλογο” που εμφανίζεται στη Σφραγίδα του Τάγματος.
Επιπλέον μυθιστοριογράφοι ισχυρίστηκαν πώς ο William Sinclair 3rd διάδοχος του Orkney, ο βαρόνος του Roslin και διάδοχος του Caithness ότι ήταν κληρονομικά οι Μεγάλοι Δάσκαλοι των σκωτσέζικων μασονικών στοών.

Ένας άλλος ισχυρισμός που εδραίωσε τον μύθο είναι ότι ο σχεδιασμός τους παρεκκλησιού ακολουθεί αυτόν του Ναού το Σολομώντα, κάτι που δεν ισχύει στην πραγματικότητα.