BAIKONUR SPACE CENTER

ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
Γράφει ο Βλάχος Φίλιππος

BAIKONUR το πρώτο διαστημικό κέντρο στη Γη!

Δεν υπάρχουν τόσα πολλά όμορφα μέρη στον πλανήτη που να μπορούν να χαρακτηριστούν ως μοναδικά για τον πολιτισμό ανθρώπινης ιστορίας.
Ένα από αυτά τα μέρη στη Γη είναι το διαστημικό κέντρο του Baikonur, το πρώτο στον κόσμο!

Το Baikonur έχει γίνει σύμβολο της εποχής του διαστήματος,  μιας νέας εποχής στην ιστορία της Γης και ο επισκέπτης έχει την εξαιρετική ευκαιρία να παρακολουθήσει εκτόξευση επανδρωμένης ή μη επανδρωμένης αποστολής από  διαστημικό σκάφος ανάλογα με το χρονοδιάγραμμα της περιόδου επίσκεψης

 

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανεξαρτησία του Καζακστάν, η Ρωσία μισθώνει το κοσμοδρόμιο (έως το 2050), καθώς, παρότι διαθέτει άλλα δύο για εκτοξεύσεις δορυφόρων, μόνον από αυτό μπορούν να ξεκινήσουν επανδρωμένες αποστολές στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Baikonur

Έκταση: 6.000τ.χλμ.
Πληθυσμός: 36.175 άτομα (απογραφή 2019)
Νόμισμα: Τέγκε (KZT)
Απόσταση από Ελλάδα (Aθήνα): 3.353χλμ.

Το αρχικό Μπαϊκονούρ (Λενίνσκ ή Τιουρατάμ – “πλούσιο καφέ” στην καζακική γλώσσα, δηλαδή “εύφορη γη με πολλά βότανα”) είναι μια μεταλλευτική πόλη, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα βορειοανατολικά από τη σημερινή του θέση, κοντά στο Τζεζκαζγκάν στην περιφέρεια Καραγκάντι του Καζακστάν. Ξεκινώντας με την εκτόξευση του Βοστόκ 1, τον Απρίλιο του 1961, και με την έναρξη λειτουργίας του χώρου δόθηκε αυτό το όνομα για να προκληθεί σύγχυση και να κρατηθεί η θέση μυστική.

Το Μπαϊκονούρ βρίσκεται στη βόρεια όχθη του ποταμού Συρ Ντάρια, νοικιασμένο και διοικούμενο από την Ρωσική Ομοσπονδία. Κατασκευάστηκε για την εξυπηρέτηση του Κοσμοδρόμιου του Μπαϊκονούρ και μετονομάστηκε επίσημα σε Μπαϊκονούρ από τον ρώσο πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν στις 20 Δεκεμβρίου 1995. Κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής περιόδου, μερικές φορές αναφερόταν ως Ζβέζντογκραντ (Πόλη των Αστεριών).[2]

  • Αξιοθέατα 90% 90%
  • Μετακινήσεις 80% 80%
  • Δραστηριότητες 90% 90%

Πώς θα πάτε στο κοσμοδρόμιο του Baikonur

Ο ευκολότερος τρόπος να επισκεφθείτε το Baikonur (και ο μόνος τρόπος για να επισκεφθείτε το κοσμοδρόμιο) είναι μέσω τουριστικού γραφείου που διοργανώνει ξεναγήσεις στο χώρο.

Καθώς η περιοχή του κοσμοδρόμου (6000 τετραγωνικά χιλιόμετρα) ενοικιάζεται από τη Ρωσία, δεν απαιτείται καζακική θεώρηση εάν πετάτε απευθείας από τη Μόσχα.

Με αεροπλανο
Υπάρχει απευθείας πτήση από τη Μόσχα (Ρωσία) για το Baikonur (αεροδρόμιο Domodedovo – αεροδρόμιο Krainiy) τρεις φορές την εβδομάδα. 

Με τραίνο
Για να φτάσετε στο Baikonur με τρένο, θα πρέπει να επιλέξετε τον σταθμό Turetam ως τελικό προορισμό.  Εισιτήρια βρίσκετε εδώ pcentre.kz.

Δραστηριότητες

Τι να δεις & τι να κάνεις στο Καζακστάν μετά το Baikonur

Αξιοθέατα

Charyn Canyon

Το Charyn Canyon είναι ένα ενδιαφέρον φυσικό φαινόμενο γνωστό και ως φαράγγι του Charyn που βρίσκεται στον ποταμό Sharyn στο Καζακστάν, σχεδόν 200 χιλιόμετρα ανατολικά του Αλμάτι, κοντά στα κινεζικά σύνορα. Το Sharyn Canyon είναι μέρος του Εθνικού Πάρκου Sharyn μέσα στην κοιλάδα του ποταμού Sharyn. Το φαράγγι μήκους 90 χιλιομέτρων έχει αποκτήσει πολύχρωμο σχηματισμό διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών. Το μέγεθος του Charyn Canyon είναι πολύ μικρότερο από το περίφημο Grand Canyon των ΗΠΑ, αλλά αποτελεί εξίσου μια υπέροχη φυσική ομορφιά!

Αρχαία πόλη του Όρταρ

Το Otrar, επίσης γνωστό παλαιότερα ως Farab, είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις στην επικράτεια της Κεντρικής Ασίας. Αποτελούσε ένα ιδιαίτερο κέντρο εμπορίου, χειροτεχνίας, τέχνης και επιπλέον είχε σημαντική διπλωματική και στρατιωτική στρατηγική σημασία. Κατά τον προηγούμενο αιώνα, οι πρώτες μελέτες και ανασκαφές  έφεραν στο φώς ένα αρχαίο ανάκτορο, τζαμιά και λουτρά.

Η Λίμνη του Μεγάλου Αλμάτι

Ο ανατολικός κλάδος του φαραγγιού του Μεγάλου Αλμάτι, οδηγεί τον ταξιδιώτη στη λίμνη του Μεγάλου Αλμάτι. Περιβάλλεται από βουνά που καλύπτονται από το κωνοφόρο δάσος του Zailijsky Alatau και βρίσκεται σε ύψος περίπου 2,5 χιλ.μέτρων πάνω από τη στάθμη της θάλασσας.

Η λίμνη σχηματίστηκε πριν από περίπου 10.000 χρόνια μέσα από μετακινήσεις βράχων τεκτονικού χαρακτήρα.

Πετρογλυφικά του Tamgaly

Το φαράγγι Tamgaly βρίσκεται 170 χλμ. Βορειοδυτικά της πόλης Αλμάτι. Πρόκειται ουσιαστικά για μια αρχαία “γκαλερί τέχνης”, όπου απεικονίζονται μεμονωμένα ζώα και άνθρωποι, καθώς και ολόκληρες σκηνές από τη ζωή των αρχαίων ανθρώπων. Ο συνολικός αριθμός των σχεδίων στο κύριο φαράγγι είναι περίπου 2.000. Υπάρχουν εικόνες από ηλιακές θεότητες, στρατιώτες, παντρεμένα ζευγάρια, έγκυες γυναίκες, πολύμορφες συνθέσεις, σκηνές κηνυγιού και τελετουργικών θυσιών. Τα περισσότερα από τα πετρογλυφικά χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού.

Δραστηριότητες

Με αφορμή την επίσκεψη στο διαστημοδρόμιο, το Kazakstan προφέρει τη δυνατότητα πολλών δραστηριοτήτων

Πεζοπορία στο φαράγγι Aksai

Το φαράγγι Aksai βρίσκεται στα νοτιοδυτικά προάστια του Almaty μαζί κι ένα από τα μεγάλύτερα ποτάμια του Trans-Ili Alatau – Aksai, που κατεβαίνει ψηλά από τα βουνά. Το μαγευτικό ποτάμι το καλοκαίρι αναδεικνύει όλη την ομορφιά του, οι όχθες του είναι καλυμμένες με πυκνά δάση βερίκοκου, μήλου, σφενδάμου και μοσχοκάρυδου.
Στο τέλος της διαδρομής ο επισκέπτης συναντά το Ορθόδοξο μοναστήρι του Aksai (φωτό)

Το Turgen είναι ένας ορεινός ποταμός, ο οποίος ξεκινά από τα παγετώνα του Trans-Ili Alatau. Το φαράγγι, όπου ο ποταμός Turgen ρέει και όπου θα πάτε για ράφτινγκ, θεωρείται ένα από τα πιο γραφικά βουνά στο βόρειο Tien Shan.
Το rafting σ’αυτόν τον ποταμό χαρακτηρίζεται από Ταχύτητα! Ετοιμαστείτε!

Το κυνήγι με αρπακτικά πουλιά είναι παραδοσιακό για όλους τους νομάδες της Κεντρικής Ασίας. Ένας αναβάτης με ένα χρυσό αετό που κάθεται στο χέρι,  είναι σύμβολο της ασιατικής στέπας.

Το Falconry ασκείται σε πολλές χώρες, αλλά το κυνήγι με αετούς για λαγούς και αλεπούδες αποτελεί μια εξαιρετική εμπειρία του Καζακστάν.

Εκδρομή για αξέχαστες εμπειρίες!
Οι κορυφές των βουνών στην περιοχή του Αλμάτι και οι μεγάλες στέπες, οι λίμνες και οι καταρράκτες, οι αμμόλοφοι και οι βραχογραφίες – όλα μπορείτε να τα απολαύσετε από ψηλά!

3,2,1… Ignition!

Όπως αναφέρεται και παραπάνω  ο πιο εύκολος τρόπος να φτάσεις στο διαστημικό κέντρο του Baikonur είναι μέσω ταξιδιωτικών γραφείων που ειδικεύονται σ’ αυτό. Π.χ. όπως αυτό εδώ

Χρήσιμα

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις ώς τουρίστας τα βρίσκεις εδώ

Λίγη ιστορία

δεν έβλαψε ποτέ κανέναν

Το κοσμοδρόμιο Baikonur είναι το συγκρότημα εκτόξευσης όπου ξεκίνησε ο Sputnik 1, ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος της Γης.

 

 

 

Ο πύραυλος που έστειλε τον Γιούρι Γκαγκάριν στο διάστημα, τον πρώτο άνθρωπο σε τροχιά, ξεκίνησε επίσης από το Baikonur. Στην πραγματικότητα, όλες οι ρωσικές αποστολές πληρώματος ξεκινούν από το Baikonur, καθώς και όλες οι αποστολές επιτήρησης γεωστατικών, σεληνιακών, πλανητικών και ωκεανών.

Όλες οι πτήσεις διαστημικών σταθμών που χρησιμοποιούν ρωσικά οχήματα εκτόξευσης θα ξεκινήσουν από το Baikonur. Το Baikonur είναι επίσης ο μοναδικός ρωσικός χώρος εκτόξευσης ικανός να εκτοξεύσει το όχημα εκτόξευσης Proton, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για το Zarya, το πρώτο ξεκίνημα του διαστημικού σταθμού.

Το Baikonur έχει δύο συγκροτήματα εκτόξευσης, ένα για διεθνείς εκτοξεύσεις και ένα για ρωσικές στρατιωτικές εκτοξεύσεις. Κάθε συγκρότημα εκτόξευσης αποτελείται από δύο πυλώνες εκτόξευσης. Το σύστημα εκτόξευσης 333, ο αριστερός πυλώνας, χρησιμοποιήθηκε για την εκτόξευση του Zarya. Αυτός ο πυλώνας, που επίσης αναφέρεται ως “σημείο 23”, ανακαινίστηκε πλήρως το 1989.

Το όνομα Baikonur είναι παραπλανητικό. Η πρώην Σοβιετική Ένωση χρησιμοποίησε το όνομα και τις συντεταγμένες μιας μικρής πόλης εξόρυξης, το Baikonur, για να περιγράψει τη θέση του συγκροτήματος πυραύλων. Στην πραγματικότητα, το συγκρότημα εκτόξευσης είναι περίπου 322 χιλιόμετρα (200 μίλια) νοτιοδυτικά της εξορυκτικής πόλης κοντά στο Tyuratam στο Καζακστάν. Αυτή η ψευδής παρουσίαση έγινε σκόπιμα για να κρύψει την πραγματική τοποθεσία του συγκροτήματος εκτόξευσης. Αν και η πραγματική τοποθεσία είναι τώρα γνωστή, το συγκρότημα εκτόξευσης εξακολουθεί να αναφέρεται ως Baikonur.