Vigata

Η πόλη του επιθεωρητή Μπονταλμπάνο

Γράφει ο Βλάχος Φίλιππος

Η Vigata είναι η “φανταστική” πόλη όπως εμφανίζεται στην τηλεοπτική σειρά

“Commissario Montablano”

Εκεί στο νότιο τμήμα του νησιού στο άκρο του ανεξερεύνητου τμήματος της Σικελίας όπου ο επιθεωρητής δημιουργήθηκε πριν από περίπου 15 χρόνια από τον Σικελό συγγραφέα Andrea Camilleri. Ο Montalbano έγινε σύντομα πολύ δημοφιλής τόσο ως τηλεοπτική σειρά όσο και ως μυθιστόρημα.

Σχεδόν όλα τα επεισόδια έχουν γυριστεί στη λεγόμενη μπαρόκ Σικελία (Ragusa Ibla, Modica, Scicli, Ispica…) Ο Duomo di San Giorgio της Modica είναι ένα σημαντικό σύμβολο του Montalbano και ένα επαναλαμβανόμενο σκηνικό στην τηλεοπτική σειρά.

Είναι η δεύτερη εκκλησία της «Vigata», η πρώτη είναι ο Duomo di San Giorgio της Ragusa Ibla. Ο καθεδρικός ναός Duomo του San Giorgio της Modica, με τα ανυπέρβλητα σκαλιά του και το διπλανό παλάτι, έχουν γίνει πραγματικά το έμβλημα του Montalbano. Επίσης θα δούμε το Palazzo Municipio, το Δημαρχείο Scicli που εμφανίζεται ώς το Αστυνομικό τμήμα της Vigata.

Η πόλη Scicli απέχει περίπου 25 χλμ. από τη Ραγκούσα. Βρίσκεται στους παράκτιους λόφους της Modica και αποτελεί μέρος της γεωγραφικής περιοχής Val di Noto της επαρχίας της Ραγκούσας, είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και υπάρχουν πολλές μπαρόκ εκκλησίες, παλάτια και ιστορικά κτίρια για εξερεύνηση.

Η εκκλησία του San Giorgio. Στο προαύλιο τη βρίσκεται το “σπίτί” του ιατροδικαστή Πασκουάνο. – και αμέσως θυμήθηκα τα υπέροχα καννόλι…

Οι πόλεις που αποτελούν τη Vigata

Regusa
Modica
Scicli
Ispica
Punta Secca

Το σικελικό μπαρόκ είναι η χαρακτηριστική μορφή μπαρόκ αρχιτεκτονικής που εξελίχθηκε στο νησί της Σικελίας , στα ανοιχτά της νότιας ακτής της Ιταλίας, τον 17ο και 18ο αιώνα , όταν ήταν μέρος της Ισπανικής Αυτοκρατορίας . Το στυλ είναι αναγνωρίσιμο όχι μόνο από τις τυπικές μπαρόκ καμπύλες και τις ακμές του, αλλά και από τις χαμογελαστές μάσκες και το στόκο και την ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια που έχει δώσει στη Σικελία μια μοναδική αρχιτεκτονική ταυτότητα.
Το σικελικό μπαρόκ στυλ καρποφόρησε κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης αύξησης της ανοικοδόμησης μετά τον τεράστιο σεισμό του 1693 . Προηγουμένως, το μπαρόκ στυλ είχε χρησιμοποιηθεί στο νησί με αφελή και παροικιακό τρόπο, έχοντας εξελιχθεί από την υβριδική γηγενή αρχιτεκτονική αντί να προέρχεται από τους μεγάλους μπαρόκ αρχιτέκτονες της Ρώμης. Μετά τον σεισμό, οι ντόπιοι αρχιτέκτονες, πολλοί από τους οποίους εκπαιδεύτηκαν στη Ρώμη, είχαν πολλές ευκαιρίες να αναδημιουργήσουν την πιο εκλεπτυσμένη μπαρόκ αρχιτεκτονική που είχε γίνει δημοφιλής στην ηπειρωτική Ιταλία. το έργο αυτών των ντόπιων αρχιτεκτόνων – και το νέο είδος αρχιτεκτονικών χαρακτικώνότι πρωτοστάτησαν – ενέπνευσαν περισσότερους ντόπιους αρχιτέκτονες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Γύρω στο 1730, οι Σικελοί αρχιτέκτονες είχαν αναπτύξει μια εμπιστοσύνη στη χρήση του μπαρόκ στυλ. Η ιδιαίτερη ερμηνεία τους οδήγησε σε περαιτέρω εξέλιξη σε μια εξατομικευμένη και άκρως τοπική μορφή τέχνης στο νησί. Από τη δεκαετία του 1780 και μετά, το στυλ αντικαταστάθηκε σταδιακά από τον πρόσφατα μοντέρνο νεοκλασικισμό .
Η άκρως διακοσμητική περίοδος του μπαρόκ της Σικελίας διήρκεσε μόλις πενήντα χρόνια και αντανακλούσε τέλεια την κοινωνική τάξη του νησιού σε μια εποχή που, ονομαστικά κυβερνώμενος από την Ισπανία, διοικούνταν στην πραγματικότητα από μια πλούσια και συχνά εξωφρενική αριστοκρατία στα χέρια της οποίας κατείχε το κυρίως αγροτικό Η οικονομία ήταν ιδιαίτερα συγκεντρωμένη . Η μπαρόκ αρχιτεκτονική του δίνει στο νησί έναν αρχιτεκτονικό χαρακτήρα που κράτησε μέχρι τον 21ο αιώνα.

  • Αξιοθέατα 100% 100%
  • Φαγητό 90% 90%
  • Μετακινήσεις 90% 90%
  • Δραστηριότητες 90% 90%

Το σπίτι του Επιθεωρητή Μονταλμπάνο

H περιοχή «Marinella» είναι πραγματικά το Punta Secca, ένα μικρό ψαροχώρι στην κοινότητα Santa Croce Camerina.

Το χωριό έχει ένα φάρο, (διάσημο ορόσημο), ένα μικρό λιμάνι και μια παλιά σκοπιά (Torre Scalambri).

Το καλύτερο από όλα είναι ότι το σπίτι του Επιθεωρητή διατίθεται για ενοικίαση. Ναί μπορείς κι εσύ να κάνεις το πρωινό σου μπάνιο στη θάλασσα και μετά να απολαύσεις original ιταλικό espresso στην γνωστή σε όλους μας βεράντα!

Κάνε κράτηση εδώ

 

Αξιοθέατα

Περιοχές

Ragusa

Η Ραγκούζα είναι μια γραφική πόλη σε δύο κορυφές λόφων, που περιβάλλεται από βαθιές κοιλάδες, και εμφανίζεται σε μεγάλο βαθμό στη τηλεοπτική σειρά. Συχνά εμφανίζεται η πλατεία του καθεδρικού ναού Piazza Duomo, μια μεγάλη κεκλιμένη πλατεία με μια σειρά από σκαλοπάτια που οδηγούν στον καθεδρικό ναό. Μεμονωμένα κτίρια και δρόμοι σε κοντινή απόσταση χρησιμοποιούνται συχνά ως σκηνικό για τις έρευνες και τις επισκέψεις του Montalbano, και οι θεατές θα παρατηρήσουν και θα θαυμάσουν επίσης τη διάσημη θέα στη Ραγκούσα Ίμπλα, την παλιά πόλη στην κορυφή του λόφου, με σκαλοπάτια και έναν δρόμο στο προσκήνιο. Στο Gli Arancini di Montalbano / Montalbano’s Croquettes ο ντετέκτιβ καλεί σε ένα καφέ στην Piazza Duomo για να δει τον παραβατικό γιο της οικονόμου του. Το δημόσιο πάρκο στη Ragusa Ibla, το Giardino Ibleo, αντιπροσωπεύει έναν κήπο νοσοκομείου σε ένα άλλο επεισόδιο. Το εστιατόριο San Calogero που επισκέπτεται συχνά ο Montalbano – και όπου συστήνει τη συνάδελφο Mimi στη μελλοντική σύζυγό του Beba στο Gita a Tindari / Εκδρομή στο Tindari – είναι πραγματικά το La Rusticana στη Ragusa Ibla, όπου το καστ της τηλεοπτικής σειράς έχει υπογράψει τους τοίχους.

Διερευνώντας μια υπόθεση λύτρων, ο Μονταλμπάνο εμφανίζεται στους λαξευμένους τάφους που είναι χαρακτηριστικό της περιοχής Monti Iblei της Σικελίας, γύρω από τη Ραγκούσα. Μπορείτε να επισκεφθείτε ένα σύνολο από αυτά τα σπήλαια στο αρχαιολογικό πάρκο στο Cava d’Ispica.

Η τρομακτική γέφυρα που διασχίζει μια χαράδρα στην έναρξη κάθε επισοδείου είναι η οδογέφυρα της Modica. Στην σειρά εμφανίζεται ένα λεωφορείο σε ένα αρκετά ανησυχητικό ταξίδι να διασχίζει τη γέφυρα.

Κατά την αναζήτηση των ερευνών του, ένας αποδοκιμαστικός Μονταλμπάνο πρέπει μερικές φορές να επισκέπτεται το ηλικιωμένο αφεντικό της Μαφίας Balduccio Sinagra στην πολυτελή κατοικία του. Στο φανταστικό Vigata η οικογένεια Sinagra είναι η τοπική φυλή της Μαφίας. Στην πραγματικότητα, το Castello di Donnafugata ανήκει στο δημοτικό συμβούλιο της Ραγκούσας και είναι ανοιχτό στο κοινό (και αξίζει να το επισκεφτείτε). Οι χώροι χρησιμεύουν επίσης ως τοποθεσία για έναν ιππόδρομο και μια αποπλάνηση στο La Pista di Sabbia, και ο Montalbano βρίσκει μερικά πτώματα στο λαβύρινθο στο Gita a Tindari / Εκδρομή στο Tindari.

The Terracotta Dog. Ο Μονταλμπάνο ανακαλύπτει ένα ζευγάρι νεκρών πτωμάτων στην Grotta delle Trabacche, μια άλλη τοποθεσία τάφου, που βρίσκεται κοντά στη Ραγκούσα.

The Shape of Water and  La Pazienza del Ragno. Fornace Penna, Sampieri – αυτό το ατμοσφαιρικό κι ερειπωμένο κτίριο δίπλα στη θάλασσα, εμφανίζεται σε μερικά επεισόδια.

Ο εκπληκτικός κόλπος στα βορειοδυτικά της Σικελίας χρησιμοποιείται ως τοποθεσία για το Il Senso del Tatto.

Άλλες τοποθεσίες

Marina di Ragusa

Η Marina di Ragusa είναι ένα τμήμα του Δήμου της Ραγκούσας στη Νοτιοανατολική Σικελία. Τα τελευταία χρόνια η πόλη έχει καταγράψει μια συνεχή αύξηση στις τουριστικές παρουσίες, χάρη και στις συνεχείς δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που ενισχύουν την απήχηση σε ιταλικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συρακούσες

Ενενήντα χιλιόμετρα από τη Marina di Ragusa συναντάμε τις Συρακούσες. Η πόλη ήταν μια από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες μητροπόλεις της αρχαιότητας και σήμερα εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο όμορφα και συναρπαστικά μέρη του νησιού. Χαρακτηρίζεται από την ηπιότητα του κλίματος, το φυσικό περιβάλλον, την εμβληματικότητα των κλασικών ερειπίων, τις Σουηβικές και Καταλανικές μνήμες και μια ευφάνταστη μπαρόκ πόλη.

Agrigento

Το Agrigento, διάσημο για τα ερείπια των ναών, είναι μια θεμελιώδης στάση σε ένα ταξίδι στη Σικελία και είναι εύκολα επισκέψιμο από τη Marina di Ragusa. Είναι μια πόλη που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Για τον Πίνδαρο ήταν «η πιο όμορφη πόλη των θνητών”, αλλά αυτό ήταν πριν από την παρακμή της.

Η ομορφιά των ναών που κατέρρευσαν και οι αμυγδαλιές που ανθίζουν τον Ιανουάριο, την κάνουν ακόμα σύμβολο της Σικελίας.

Piazza Armerina

Τέλος, για να ολοκληρώσετε την περιήγησή σας στο μπαρόκ της Σικελίας, θα πρέπει να επισκεφτείτε την Piazza Armerina, ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της Σικελίας.

Στο κέντρο κυριαρχεί ο χαρακτηριστικός όγκος του καθεδρικού ναού του δέκατου έβδομου αιώνα. Ενδιαφέροντα ταφικά μνημεία και έργα τέχνης του δέκατου έβδομου αιώνα κοσμούν το εσωτερικό, αλλά το πιο πολύτιμο και διάσημο έργο είναι ο Σταυρός ενός άγνωστου καλλιτέχνη του δέκατου πέμπτου αιώνα.

Σημαντικά μεσαιωνικά και αραγωνικά ερείπια βρίσκονται στο Κάστρο Spinelli του 14ου αιώνα, στην εκκλησία του San Giovanni di Rodi, στο όμορφο καμπαναριό του Carmine και στο Priorano Norman του Sant’Andrea. Το Palazzo di Città, οι εκκλησίες της Sant’Anna, του San Vincenzo, του San Lorenzo και του Santo Stefano χρονολογούνται από την εποχή του μπαρόκ.
Ωστόσο, τα πιο ενδιαφέροντα είναι το San Pietro, το San Giovanni και το Jesuit College.

Για όσους θέλετε απλά να αράξετε σε κάποια παραλία, η νότια ΣΙκελία έχει μερικές από τις καλύτερες: Pozzalo, Donnalucata, Sampieri, S. Maria del Focallo, Scoglitti, Cava d’ Aliga & Marzamemi and Portapalo.

Πώς να πάς στη Νότια Σικελία

Εύκολο, αρκεί να φτάσεις στο Παλέρμο. Από εκεί οι αποστάσεις είναι κοντινές.

Διαμονή

Το είπαμε να μήν το ξαναλέμε. Στο σπίτι του Μονταλμπάνο.

Εστιατόρια

Φυσικά μόνο εκεί που τρώει ο Επιθεωρητής:

Χρήσιμα

Η σελίδα της επαρχίας Regusa: https://www.provincia.ragusa.it 

Λίγη ιστορία (Wikipedia)

δεν έβλαψε ποτέ κανέναν

Ragusa

Η προέλευση της Ραγκούσας εντοπίζεται στη 2η χιλιετία π.Χ., όταν υπήρχαν αρκετοί οικισμοί Σικελών στην περιοχή. Η σημερινή συνοικία της Ragusa Ibla έχει αναγνωριστεί ως Hybla Heraea.

Η αρχαία πόλη, που βρίσκεται σε ένα λόφο 300 μέτρων (980 πόδια), ήρθε σε επαφή με κοντινές ελληνικές αποικίες και αναπτύχθηκε χάρη στο κοντινό λιμάνι της Καμερίνα. Μετά από μια σύντομη περίοδο της Καρχηδονιακής κυριαρχίας, έπεσε στα χέρια των αρχαίων Ρωμαίων και των Βυζαντινών, οι οποίοι οχύρωσαν την πόλη και έκτισαν ένα μεγάλο κάστρο. Η Ραγκούσα καταλήφθηκε από τους Άραβες το 848 μ.Χ. και παρέμεινε υπό την κυριαρχία τους μέχρι τον 11ο αιώνα, όταν την κατέλαβαν οι Νορμανδοί. Η Ραγκούσα επιλέχθηκε ως έδρα κομητείας και ο πρώτος της κόμης ήταν ο Γοδεφρείδος, γιος του κόμη Ρουτζέρο της Σικελίας.

Στη συνέχεια, η ιστορία της Ραγκούσας ακολούθησε τα γεγονότα του Βασιλείου της Σικελίας, που δημιουργήθηκαν στο πρώτο μισό του 12ου αιώνα. Ένα φέουδο της οικογένειας Chiaramonte, παρέμεινε η πρωτεύουσα της κομητείας αφού ενοποιήθηκε με τη Modica το 1296, ένα καθεστώς που έχασε τον 15ο αιώνα μετά από μια λαϊκή εξέγερση.

Το 1693, η Ραγκούσα καταστράφηκε από έναν τεράστιο σεισμό, ο οποίος σκότωσε περίπου 5.000 κατοίκους. Μετά την καταστροφή, η πόλη ανοικοδομήθηκε σε μεγάλο βαθμό και πολλά μπαρόκ κτίρια από εκείνη την εποχή παραμένουν στην πόλη. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μετακόμισε σε νέο οικισμό στην πρώην συνοικία Πάτρο. Ο νέος δήμος ονομαζόταν «Ragusa Superiore» (Άνω Ραγκούσα) και η αρχαία πόλη «Ragusa Inferiore» (Κάτω Ραγκούσα). Και οι δύο πόλεις παρέμειναν χωρισμένες μέχρι το 1926, όταν συγχωνεύτηκαν για να γίνουν πρωτεύουσα της επαρχίας το 1927 σε βάρος της Modica, η οποία ήταν η πρώην πρωτεύουσα και η πιο πυκνοκατοικημένη και σημαντική πόλη στην περιοχή από το 1296.

Το 1838 ανακαλύφθηκε ένα κοίτασμα ασφάλτου, το οποίο εξακολουθεί να εξορύσσεται.

Το 1848, μαζί με τις πόλεις Modica και Scicli, επαναστάτησε ενάντια στην κυβέρνηση των Βουρβόνων για να αποκτήσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία του νησιού. Το 1860 στάλθηκαν αμέσως ένοπλοι εθελοντές για να βοηθήσουν τον Garibaldi, ο οποίος μόλις είχε αποβιβαστεί στη Marsala. Έγινε μέρος του Βασιλείου της Ιταλίας υπό την καθοδήγηση του γερουσιαστή Corrado Arezzo de Spuches di Donnafugata. Το 1889 ιδρύθηκε η Banca Popolare Cooperativa di Ragusa, το πρώτο έμβρυο της σημερινής Banca Agricola Popolare di Ragusa. Η τράπεζα άκμασε χάρη στον τεράστιο πλούτο και την ευημερούσα γεωργία που ανήκε στην πρώην πλέον κομητεία και έγινε αμέσως σημαντικό σημείο αναφοράς για ολόκληρη την οικονομία της Ibla.

[/db_pb_signup]